Monday, December 31, 2007

Özel hastaneye en düşük ücret

Maliye Bakanlığı'nın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe koyduğu "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği" ile ilgili tartışma sürüyor.
Kamu - özel ayırmadan tüm hastanelerin ve Türk Tabipleri Birliği'nin tepkisine neden olan tebliğde karşı çıkılan paket fiyatta, özellikle eğitim hastaneleri ile özel hastaneler arasında büyük fark olduğuna dikkat çekiliyor. Özel hastane temsilcileri, en büyük özel hastanelerle en küçük devlet hastanelerinin aynı kategoriye konulduğunu savunuyor.

55 YTL'den 25 YTL'ye
Tebliğ ile birlikte kamunun özel kurumlara ödediği bedelin yaklaşık yüzde 50 azaldığı öne sürülüyor.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), özel hastanelerin ayakta kalabilmesi için bu bedeli vatandaşa yansıtmak zorunda kalacaklarını belirtirken, daha önce ödenen ortalama rakam 55 YTL iken, şimdi bu rakamın 25 YTL'ye çekildiğini belirtiyor.
OHSAD Başkanı Dr. Muharrem Usta'nın "Amerikan Hastanesi ile Of Devlet Hastanesi aynı kategoride yer alıyor ve aynı ücret ödeniyor" diye isyan ettiği tabloda, hastaneler 19 kategoride bulunurken 20 ayrı branşta da devletin ödediği ücretler yer alıyor.
Buna göre iç hastalıkları branşında bir eğitim hastanesine 44 YTL ödenirken, özel hastane ve küçük ölçekli devlet hastanelerine 25 YTL ödeniyor.

Sınıflandırma ve fark
Tebliğde "Eğitim hastanesi - genel" olarak belirtilen sağlık kurumları ve "Yataklı kurum - yatak sayısı 1 - 99" olarak sınıflandırılan ve büyük özel hastanelerden küçük ve orta düzeydeki devlet hastanesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan kategorinin karşılaştırılmasında, özel hastanelerin devletin en düşük ücret ödediği sınıfta yer aldığı görülüyor.

Bakan Akdağ: Fark istemek fırsatçılık

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye'nin 'paket fiyat' uygulamasını içeren tebliğinin ardından özel hastanelerin fark istemesini "fırsatçılık" olarak değerlendirdi. 'Yeni uygulama kapsamında ba-kanlık hastanelerinde, halktan 5 kuruş istenme-yecek' diyen Akdağ, şöyle konuştu: "Eskiden bir hasta muayene ediliyordu, altına yapılan tetkikler de yazılarak fatura ediliyordu. Şimdi ise tetkikler bu harcamaların içinde kabul edilerek fatura oluşturuluyor. Bir hasta yalnızca muayene edildiğinde ödenen para 15 YTL'ydi, şimdi yalnızca muayene edilmiş olsa bile bu para ödenmeyecek."

Calcium Sandoz ödeme listesinden çıkarıldı

Maliye Bakanlığı, maliyet dezavantajı getirmesi nedeniyle bazı ilaçları Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğindeki 'Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nden çıkardı. Listeden çıkarılan ilaçlar şöyle: Grip tedavisindeki efervesan (suda eriyen) soğuk algınlığı ilaçları, viskosuplementasyon (eklem içi sıvısının tamamlanmasına yönelik) ürünleri, obezite tedavisindeki antiobezite preparatları ve terapötik (tedavi edici) dozda olmayan çinko içerikli ilaçlar. Listeden çıkarılan "Calcium Sandoz", gebeler için kalsiyum eksikliğinde, çocuklar için de grip tedavisinde kullanılıyor.

No comments: