Monday, December 31, 2007

Hastanelerde indirim krizi

Devlet ve üniversite hastaneleri "Bütçe Uygulama Talimatı" nedeniyle ekonomik kriz yaşıyor. Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın hastanelerdeki tetkik ve tedavi ücretlerini geçen yıla göre yüzde 10 indirmesi, Sağlık Bakanlığı'nı memnun etmedi. Belirlenen fiyatlarla tetkik ve tedavi hizmeti verilmesinin hastaneleri zarara uğratacağına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'ndan düzenlemeyi değiştirmesini istedi.

'Zaten sıkıntı yaşıyorduk'
Bütçe Uygulama Talimatı üniversite ve devlet hastanelerini etkiledi. Özellikle üniversite hastaneleri, zarar edecekleri gerekçesi ile 1 Ocak'tan beri hastane hizmetlerini faturalandırmıyor. Hastaneler, Maliye Bakanlığı'nın talimatta değişiklik yapmasını bekliyor. Sosyal güvenlik kuruluşlarının zaten fatura bedellerini ödemediğini belirten üniversite hastaneleri başhekimleri, sıkıntılarını şöyle dile getiriyor:
"Para geri dönmüyor alacaklarımızı tahsil edemiyoruz. Sosyal güvenlik kuruluşları alacağımızın ancak yüzde 55'ini ödüyor. Zaten sıkıntı yaşıyorduk; Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Uygulama Talimatı'ndaki düşük fiyatlandırma iyice belimizi büktü. Maliye Bakanlığı, Talimatı geri çekip, fiyatları yeniden belirlemeli. Yoksa 2005 yılı hastaneler için zor geçecek. Ocaktan itibaren verilen hizmetleri faturalandırmıyoruz. Bütçe uygulama talimatıyla ilgili düzenleme yapılmalı."
Devlet hastanelerinin başhekimleri ise Bütçe Uygulama Talimatı'nın geri çekilmemesi halinde hastanelerin bu yılı zararla kapatacağını bildiriyor. Bir çok ihalenin iptal edilme aşamasında olduğunu belirten başhekimler, "Hizmeti sürdürmek için dışarıdan hizmet alma imkânımız kalmadı. İhaleler bir bir iptal ediliyor" dedi.

Talimat masada
Devlet hastanesi başhekimleri, Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Uygulama Talimatı'nı hazırlarken fiyatlara yüzde 8'lik KDV'yi de eklediğine dikkat çekerken, "Özel hastaneler, fiyatlara ayrıca KDV'yi yansıtıp faturalandırıyorlar. Ancak biz KDV'yi ayrıca yansıtamıyoruz. Bu da bizi özel hastanelerle rekabet edemez hale getiriyor" dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı bürokratları ile Maliye Bakanlığı bürokratlarının 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nı yeniden masaya yatırdığı öğrenildi.

No comments: