Saturday, December 29, 2007

Gaziantep Sağlıkta da Marka Oluyor

Sanayisi ve ekonomisiyle bölgenin 'parlayan yıldızı' Gaziantep, sağlıkta da marka olma yolunda. Birçok holdingin otel ve alışveriş merkezi inşa ettiği şehirde, büyük sağlık grupları da hastane yatırımına başladı.

Medical Park Sağlık Grubu, Universal Hospitals Group ve Acıbadem Hastaneler Grubu şehirde birer hastane açarken, Sanko Holding'e bağlı Sani Konukoğlu Hastanesi 30 milyon dolarlık bir yatırımla kapasitesini 2 katına çıkaracak.


Kamu sağlık yatırımlarının artarak devam ettiği şehirde, özel sektörün yatırımları da hız kazandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının özel hastanelerden yararlanmaya başlaması ve Gaziantep'e komşu ülkelerden tedavi amacıyla hasta gelmesi, Ankara ve İstanbul merkezli bazı büyük sağlık kuruluşları ile birçok girişimciye Gaziantep'te yatırım kararı aldırdı. Son bir yılda 2 özel hastanenin açıldığı şehirde, Sani Konukoğlu Hastanesi'nin yanı sıra Gaziantep Amerikan Hastanesi, Hayat Hastanesi Tam-Med Hastanesi, Yılmazer Hastanesi, Hatem Hastanesi ve Primer Hastanesi olmak üzere 7 özel hastane faaliyet gösteriyor.

Sanayi ve ekonomisiyle markalaşan şehirde, birçok holding otel ve alışveriş merkezi inşa ederken, büyük sağlık grupları da boş durmuyor. Kurulduğundan beri bölge insanına hizmet veren Sanko Holding bünyesindeki Özel Sani Konukoğlu Hastanesi, yeni yatırım kararı alarak ek bina inşaatına başladı.

35 milyon dolar bütçe ayrılan 2. kısım, 2008 yılı sonunda faaliyete geçecek. 13 kattan oluşacak bu bölümde, acil servis, radyoloji ünitesi, günlük bin 500 poliklinik muayene kapasitesine sahip 85 poliklinik odası, 3 doğum salonu, yeni doğan yoğun bakım (18 küvözlü), 8 ameliyat salonu ve 6 üniteli 105 yataklı yoğun bakım ünitesi bulunacak.

Kafeterya, konferans salonu, bekleme salonları, 3 sedye asansörü, 7 kat asansörü ve bodrum katında 350 araçlık otopark yer alacak.

Hasta katlarında toplam 175 hasta odasıyla beraber, her 2 binada toplam 430 yatak kapasitesine ulaşılacak. Bu binanın tamamlanmasından sonra, mevcut hastane binası, KVC- Kardiyoloji birimine dönüştürülecek ve yeni diyaliz ünitesi ile daha donanımlı hale getirilecek. Acıbadem Hastaneler Grubu'nun şehirde hastane yeri aradığı belirtilirken, Medical Park Sağlık Grubu'nun yaklaşık 20 milyon dolar yatarım yaptığı Medical Park Gaziantep Hastanesi, 1 ay sonra hizmete açılacak.

400 kişinin istihdam edileceği hastane, 150 yatak kapasitesine sahip olacak. 30 yatıklı yoğun bakım ünitesinin kurulacağı Medical Park Gaziantep'te, şu an birkaç hastane dışında bulunmayan ve özellikle onkolojide tümörün saptanması, derecesinin belirlenmesi (evreleme), tedaviye yanıtın değerlendirilmesi, radyoterapi planlaması ve bazı durumlarda mevcut olan kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının tespit edilmesinde kullanılan en ileri medikal görüntüleme tekniği PET/CT cihazı yer alacak.

Hastanede kalp-damar cerrahi servisi, nükleer tıp ve radyo terapi üniteleri de bulunacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 9 yeni hastane açmayı planlayan dünyanın sayılı sağlık zincirlerinden Universal Hospitals Group Gaziantepli Acarsan Grupla yaptığı anlaşma çerçevesinde 2009 yılında Alman Hastanesi'ni hizmete açacak.

Acarsan Group'a ait İpekyolu üzerinde inşaatı devam eden çok katlı bina, 2008 yılında Alman Hastanesi standartlarına uygun olarak modernize edilecek. Binanın 2009'da tamamlanarak Alman Hastanesi olarak hizmete gireceği belirtildi.

Gaziantep'te ayrıca, son birkaç yılda hemodiyaliz, tıp, özel poliklinik, dal merkezi, muayenehane, fizik-tedavi laboratuarı, bakteriyoloji ve röntgen laboratuvarları ile sağlık kabini, ecza deposu, güzellik salonu ve güzellik merkezlerinden oluşan 200 civarında özel sağlık birimi de hizmete girdi.

Şehirde kamunun sağlık yatırımları da her geçen gün artıyor. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Türkiye'nin en büyük Yanık Tedavi Merkezi'ni hizmete sokarken, Gaziantep Üniversitesi'ne (GAZÜ) bağlı Gaziantep Onkoloji Hastanesi, komşu ülkelerdeki kanser hastalarını Türkiye'de tedavi etmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı'nın 200 yataklı çocuk hastanesi ve 300 yataklı devlet hastanesi bina inşaatlarının bu yıl tamamlanması ve hizmete açılması planlanıyor.

Bakanlık, özel sektör ortaklığı ile 400 yataklı bölge eğitim ve araştırma hastanesi ile İslahiye ilçesine 100 yataklı bir devlet hastanesi yapımını da yatırım programına aldı.

Oğuzeli Devlet Hastanesi ile 5 sağlık ocağı ve 1 semt polikliniği bu yıl hizmete açılırken, Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ek bina inşaatı devam ediyor. Kamu ve hayırseverler tarafından 10'un üzerinde sağlık ocağının ihale ve yapım işlemleri sürüyor.

Şehitkamil ilçesine 4, Şahinbey ilçesine de 1 yeni sağlık ocağı yapımı planlanıyor. Tatlıcak ve Tekirsin köylerine birer sağlık ocağı, Yavuzeli ilçesine de bir sağlık merkezi yapımı yatırım planına alınırken tamamlanan özel ve kamu yatırımlarıyla Gaziantep'teki hastane yatak sayısı 3 bin 37'ye ulaştı.

GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Şahinbey Tıp Fakültesi Hastanesi'nin son yıllarda önemli yatırımlar yaptığını ve bölgenin referans tıp fakültesi olma konumunda olduğunu bildirdi. Gaziantep Onkoloji Hastanesi'ni Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerin kanser hastalarının tedavisine açmayı planladıklarını belirten Ekinci, bu amaçla Dışişleri, Maliye ve Sağlık bakanlıkları yetkilileriyle görüştüklerini ve olumlu cevap aldıklarını kaydetti.

Ekinci, bu hastaların sınırdan geçişlerinde, tedavi sırasında uygulanacak fiyatlandırmada ve tercüme konusunda yardımcı olacak ilgili personelin istihdamı konusunda yardım istediklerini dile getirdi.

Komşu ülkelerden sınırlı sayıda hastanın gelmeye başladığını ifade eden Ekinci, dışarıdan tedavi amaçlı gelen hastaların en az 1.5 ay şehirde kaldığını ve ciddi bir gelir sağladığını belirterek, "Bunların ziyaretçileri geliyor, refakatçileri geliyor. Bunlar da harcama yapıyor; işte bu sağlık turizmi oluyor. Biz şimdi, Gaziantep'te böyle bir hareketliliğin başlaması için çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Türkiye'nin en büyük Yanık Tedavi Merkezi'de kısa bir süre önce hizmete girdi.

4'ü tam donanımlı yoğun bakım yatağı olmak üzere 17 yatağın bulunduğu yanık merkezi içerisinde ameliyathane de yer alıyor. 4 yoğun bakım yatağı, 2 hidroterapi tank odası ve 17 yatakla sağlık sektörünün hizmetine giren yanık merkezi bölgedeki önemli bir eksikliği gideriyor. Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Muhittin Aksoy, daha önce Adana'ya sevk edilen yanık hastalarının artık Gaziantep'te tedavi edilebildiğini söyledi.

Merkezin bölge il ve ilçelerinin de ihtiyacına cevap verdiğine dikkati çekerek, yapılan yatırımlarla Gaziantep'in bölgenin sağlık merkezi haline geldiğini dile getirdi.

Aksoy, 20 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük yanık tedavi merkezinin GDH bünyesinde olduğunu belirtti.

No comments: