Saturday, December 29, 2007

Yüksek Yargıdan Sözleşmeli Doktora İzin Çıktı

4 Temmuz 2003'te çıkarılan, ancak iptali için Tabipler Birliği'nce yargıya taşınan kanun, Yüksek Mahkeme tarafından Anayasa'ya uygun bulundu. Düzenleme artık yürürlükte. Devlet hastanelerinden özel sektöre transferlerin yaşandığı bir dönemde kararın kamu hastanelerini rahatlatacağına dikkat çekiliyor. Düzenlemenin getireceği faydalar şöyle özetleniyor: Hastaneler, MR, tomografi cihazı satın alıyor, ancak bunu çalıştıracak personel aldığı zaman sendikalar mahkeme yoluyla engelliyordu. Artık hastanelerin önü açılır. Personel maaşı döner sermayeden karşılanır.

Denizli Devlet Hastanesi 2004'te sözleşmeli çalıştırılacak 7 doktor ve 5 yardımcı sağlık personeli almak üzere ihale açınca Türk Tabipler Birliği, Danıştay'a başvurarak işlemin yürürlüğünün durdurulması ve iptalini istedi. Davaya bakan Danıştay 5. Dairesi, itirazı yerinde bulup yürütmeyi durdurdu ve devlet hastaneleri 1 yıl süren uygulamanın ardından sözleşmeli sağlık personeli alımına son verdi. Danıştay, ilgili kanun maddesinin iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, devlet hastanelerinde sözleşmeli personel çalıştırmanın Anayasa'ya uygun olduğuna 2'ye karşı 9 oyla karar verdi. Danıştay'ın iptal talebini reddettiği için düzenlemeyle ilgili yürütmeyi durdurma talebini de oybirliğiyle geri çevirdi.

Anayasa Mahkemesi, 3 yıllık incelemenin ardından devlet hastanelerinde doktor dahil her türlü sağlık personelinin sözleşmeli olarak çalıştırılabilmesine imkan tanıdı. Dava açıldığı dönemde Denizli Devlet Hastanesi başhekimliğini yürüten Dr. Mithat Ekici, bugün Denizli milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunuyor. Ekici'ye göre Anayasa Mahkemesi sağlıkta devrim niteliğinde bir karar verdi. Bundan sonra 'piyasadan' hekim alabilecek, personel bulup çalıştırabilecek. Ekici, devlet hastanelerinden özel sektöre transferlerin yaşandığı bir dönemde bu kararın kamu hastanelerini rahatlatacağını savunuyor.

TTB başkanı: Sağlık sistemi piyasalaşır

Türk Tabipleri Birliği'nin Başkanı Gençay Gürsoy, Anayasa Mahkemesi kararını 'olumsuz bir gelişme' olarak yorumladı. Gürsoy, "Bugüne kadar sağlığın kamusal bir hizmet olduğu anlayışıyla yetişmiş kuşaklar bu kararla piyasalaşmış sağlık sistemine biraz daha yaklaştırılmış oluyor." derken, 'hekimleri iş borsasına çıkarmak gibi bir anlayışın verdiği karar' diye niteledi.

No comments: