Monday, December 31, 2007

Yatılı hastaya sevk kalkıyor

Yeni yılla birlikte yatılı tedavi olan hastaların gerekli ilaç ve malzemeleri yattıkları hastanelerce karşılanacak, hastalar tetkik ve tahlil için başka kurumlara sevk edilmeyecek.
Yürürlük tarihi 15 Ekim iken ertelenen Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği 1 Ocak 2008'den itibaren uygulanmaya başlanacak. Tebliğe göre resmi sağlık kurumlarınca çeşitli nedenlerle temin edilemeyen ilaçlar, hak sahiplerinin sağlık karnelerine, "Eczanemizde yoktur, yatan hasta" kaşesi basılıp başhekimlik onayı alındıktan sonra sözleşmeli eczanelerden alınabilecek. Tebliğin getirdiği düzenlemeler özetle şöyle:

Sağlık kurum ve kuruluşları, hastalarını tetkik veya tahlil için başka bir kuruma sevk edemeyecek.
Sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan, 24 saatlik zaman dilimi içinde gerçekleştirilen tedaviler günübirlik tedavi kabul edilecek. Bu çerçevede, kemoterapi, radyoterapi, genel anestezi, bölgesel anestezi, intravenöz veya inhalasyon ile sedasyon gerçekleştirilen tanısal veya cerrahi tüm işlemler, diyaliz tedavileri, intravenöz ilaç infüzyon uygulaması günübirlik tedavi kapsamında olacak.
Artık hastaneler, günübirlik tedavilerde kullanılan ilaçları temin etmek zorunda olmayacak. Hastalar ilaçlarını serbest eczanelerden alabilecek.
Yoğun bakım hastasından hiçbir gerekçeyle ek ücret alınmayacak. Hastanelere, yoğum bakım için paket fiyat üzerinden ödeme yapılacak. Hastaneler, hasta seçimi yapamayacak, tedavi bitmeden hasta taburcu edilemeyecek.
Bedeli devlet tarafından karşılanacak organ protez ve ortezler listesine 1700 YTL birim fiyatı ile akülü tekerlekli sandalye de ilave edildi.
Yatarak tedavi gören hastalara verilen bazı kan ürünlerinin hastanelerce teminini öngören düzenleme de yine 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

No comments: