Monday, December 31, 2007

Hastanedeki hastaya ilaç aramaya devam

Yatılı tedavi olan hastalar, gerekli ilaç ve malzemelerini 1 Ocak 2008'e kadar kendileri temin etmeye devam edecek. Yatılı tedavide tıbbi ilaç ve malzemelerin 15 Ekim'den sonra hastaneler tarafından teminini öngören tebliğe ilişkin yürürlük tarihi 1 Ocak 2008 olarak değiştirildi.
Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikler dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğdeki değişikliklere göre, yatılı tedavilerde ilaç ve malzemelerin sağlık kurumu tarafından temin edilmesi zorunluluğu 1 Ocak 2008'den itibaren uygulanmaya başlanacak. Bazı üniversite hastanelerince Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yapılan itirazlar sonrasında Sağlık Bakanlığı'nın girişimiyle yürürlülük tarihi, 15 Ekim'den 1 Ocak 2008'e ertelendi.


Günübirlik tedaviler
Bunun yanı sıra sağlık kurum ve kuruluşları, hastalarını tetkik veya tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna 1 Ocak 2008'den itibaren sevk edemeyecek.
Sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan, 24 saatlik zaman dilimi içinde gerçekleştirilen tedaviler günübirlik tedavi kabul ediliyor. Bu çerçevede, kemoterapi, radyoterapi, genel anestezi, bölgesel anestezi, intravenöz veya inhalasyon ile sedasyon gerçekleştirilen tanısal veya cerrahi tüm işlemler, diyaliz tedavileri, intravenöz ilaç infüzyon uygulaması günübirlik tedavi kapsamında sayılıyor.
Tebliğ, bu günübirlik tedavilere ilişkin de yenilikler getirdi. Artık hastaneler, günübirlik tedavilerde kullanılan ilaçları temin etmek zorunda olmayacak. Reçeteyi düzenleyen hekim tarafından günübirlik tedavi kapsamında olduğunun belirtilmesi kaydıyla hastalar, ilaçlarını serbest eczanelerden alabilecek. Ayrıca yoğun bakım hastasından hiçbir gerekçeyle ilave ücret alınmayacak.
Tebliğe göre, bedeli devlet tarafından karşılanacak "Vücut Organ Protez ve Ortezler Listesi"ne 1700 YTL birim fiyatı ile akülü tekerlekli sandalye de ilave edildi.

No comments: