Saturday, December 29, 2007

Rekabet Artınca Özel Hastaneler Halk Gününe Başladı

Sağlıkta yaşanan gelişmeler, özellikle sigortalılara özel hastane kapılarının açılması bu alanda büyük bir hareketliliğe yol açtı. Özel hastane sayısı giderek artarken, bunlar arasındaki rekabet de kızıştı. Hasta çekebilmek için yoğun çaba gösteren özel sağlık kuruluşları, çeşitli kampanyalar düzenliyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı hastalardan fark ücreti almadan hizmet verenlerin yanında ilginç uygulamalara imza atan kuruluşlar da dikkat çekiyor. Yeşil kartlı ve herhangi bir güvencesi bulunmayan hastaları portföylerine katmak isteyen özel hastaneler, marketlerin haftada bir gün düzenlediği 'halk günleri'ni örnek aldı. Belirlenen söz konusu günde hastaneye gelenler yüzde 50 indirimli muayene oluyor. Bazı hastaneler 65 yaş üstü hastaların göz muayenelerini o gün ücretsiz yapıyor. Bazıları da 600 YTL olan chek-up'ların fiyatını 150 YTL'ye kadar indiriyor. Kampanyaların çıkış noktasında ise şu ilke yatıyor: "Hizmetlerden indirimli yararlananlar başka bir gün farklı sorunları için aynı hastaneyi tercih edecektir."

Halen Türkiye'de 355 özel hastane ile 637 tıp merkezi hizmet veriyor. Önümüzdeki yıl 77'si Sağlık Bakanlığı, 100'ü özel girişimciler tarafından olmak üzere 177 yeni hastane devreye girecek. Bunun sağlıkta rekabeti daha da artırması beklenirken, Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş, fiyatların düşmesiyle sosyal güvencesi olmayan hastaların da özel hastaneyi tercih etmeye başladığını vurguluyor. Özel Hastaneler Platformu Derneği Genel Başkanı Mehmet Altuğ da vatandaşın verilen hizmetin niteliğine göre tercih yaptığına dikkat çekiyor.

İstanbul Özel Yenibosna Hastanesi, sosyal güvencesi olan hastalardan fark ücreti almayan hastanelerden biri. Hastane ameliyatlarda da fark ücreti talep etmiyor. Uygulamaya başlamasından bu zamana kadar hastaneye gelenlerin sayısı yüzde yüz artış göstermiş. 'Ne zarar ediyoruz ne de çok yüksek kâr yapıyoruz.' diyen Hastane Başhekimi Abdullah Kılıç, yeşil kartla gelen hastalara da poliklinik hizmetlerini ücretsiz yaptıklarını söylüyor. Hastane, sigortalı hastalara bu indirimleri yaparken, sosyal güvencesi olmayan hastaları da unutmamış. Her hafta cuma günlerini, marketlerden duymaya alıştığıımız 'halk günü' olarak belirlemiş. O gün gelen hastalar yüzde 50 daha ucuza bakılıyor. Durumdan da memnunlar. Her türlü vatandaşa hizmet vermek için şartları bu şekilde değerlendirdiklerini anlatan Başhekim Kılıç, gelen hastaların verilen hizmetten memnun kaldığını belirtiyor. Hastane yetkilileri, tartışma konusu olan fark ücretlerinin kendilerini etkilemediğini ifade ederek, "Fark ücreti almadığımız için bir sorun yok. Yüksek kâr amacı gütmüyoruz." diyor. Fark ücreti almayan Özel Sefa Hastanesi de kampanyalarla dikkat çekiyor. Hastane, 65 yaşını geçmiş kişilere ücretsiz göz muayenesi yapıyor, normal fiyatından 4 katı aşağısına chek-up hizmeti veriyor. Günde 10-15 hasta chek-up için geliyor. 5 ay önce fark ücreti almayı bıraktıklarını anlatan hastanenin poliklinik sorumlusu Selamet Kızıltepe, "İşlem sayımız arttı. Hastanın olduğu zaman günde bin hastaya bakıyoruz." şeklinde konuşuyor. Kızıltepe, bu çalışmalar sayesinde hastaların kuyruğa girmeden özel hastane rahatlığını yaşadığını dile getiriyor.

'Sistem, vatandaşın yararına'

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş, sağlık sektörünün ister istemez kendi otokontrolünü kurduğunu ifade ediyor. Özellikle tıp merkezlerinin rekabet ortamında iyi bir dengeleyici olduğunu aktaran Karataş, "Adım adım sistem oturuyor. Bu da vatandaşa yarıyor." diyor. Fark ücreti konusunda yüzde 20'lik sınırlamanın düşük olduğunu savunan Karataş, "Yukarıya çekilirse iyi olur. İster istemez rekabet ortamında fark ücretleri düşecek." diye konuşuyor. Özel Hastaneler Platformu Derneği Genel Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, "Bir taraftan bazı hastaneler fark ücreti almazken, diğer hastaneler fark alıyor. Burada en iyi kararı vatandaş veriyor. Hizmetin fiyatını vatandaş belirliyor." ifadelerini kullanıyor

No comments: