Saturday, December 29, 2007

Isparta'da Hastanelerde Özel Oda Fark Ücreti Kalktı

Isparta'da, hastalardan 'özel oda' adı altında alınan fark ücretlerinin kaldırıldığı açıklandı. Vatandaşlar, hastanelerde özel oda diye ayrılan tek kişilik odaları tercih ettiklerinde, taburcu olurken kaldıkları gün başına fazladan para ödemek zorunda kalıyordu.


Isparta'da, hastalardan 'özel oda' adı altında alınan fark ücretlerinin kaldırıldığı açıklandı. Vatandaşlar, hastanelerde özel oda diye ayrılan tek kişilik odaları tercih ettiklerinde, taburcu olurken kaldıkları gün başına fazladan para ödemek zorunda kalıyordu.

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, hastaların beş yıldızlı otel odasını aratmayacak tek kişilik odalarda kalması için çalışma başlattıklarını belirterek, ilk aşamada Gülkent Devlet Hastanesi'nde 60 adet tek ve 5 adet çift yataklı hasta odasının hizmete girdiğini söyledi. Özel oda fark ücretlerinin de kaldırıldığını ifade eden Önal, "Maddi durumu iyi olan hastalarımız bu özel odaları kullanırken diğer hastalarımız beş, altı kişilik odalarda kalıyor. Ortada bir haksızlık vardı. Hedefimiz 600 yataklı bir bölge hastanesiyle hastalarımıza tek kişilik çağdaş ve modern odalarda hizmet vermektir. Bunun içinde 80 bin dönümlük bir arazi tahsisi yapıldı. Çalışmalar yakında başlayacak. Bunun yanında mevcut hastanelerimizin modernizasyonu da devam etmektedir." dedi.


Sağlık İl Müdürü Dr. Önal, sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında hizmet kalitesiyle birlikte fiziki imkanlarında kalitesinin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi. Isparta'da dağ başındaki köylünün bile bir doktora zimmetlendiğini ifade ederek, ekiplerin en ücra köylere kadar giderek vatandaşları kayıt altına aldığını anlattı. 178 uzman ve 216 pratisyen olmak üzere 394 hekimin görev yaptığı Isparta'da ortalama 500 haneye bir doktor düştüğünü kaydeden Önal, "Isparta nüfusuna göre sahip olduğu uzman sayısıyla ilk beşte yer alıyor. Bunun büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Dr. Önal, "Isparta'yı bölgelere ayırdık. Ortalama 500 haneye bir doktor düşüyor. En ücra yerlere kadar gidilerek vatandaşlarımız kayıt altına alınarak bir doktor verildi. Bu vatandaşlarımızın her türlü sağlık probleminden uzman arkadaşlar sorumlu. Herkesin bir aile hekimi var." diye konuştu. Isparta'da doktorsuz bölge kalmadığını ifade eden Önal, 1,5 yıldan bu yana sürdürülen çalışmalar sonrasında aşılama ve hasta takip oranlarında büyük başarılar elde edildiğini, geçen yıla oranla yüzde 15'lik bir artış yakalandığını kaydetti.

Isparta'nın sağlık hizmetlerinden en güzel şekilde faydalanması için çalışmaların devam ettiğini anlatan Önal, bu kapsamda 'strateji geliştirme birimi' kurulduğunu söyledi. Önal, birimin amacını şu şekilde açıkladı: "İlçe bazında, kasaba bazında, köy bazında toplantılar düzenleyip ihtiyaçlar belirlenecek ve bir rapor hazırlanacak. Dada sonra bu rapor 'proje ve destek birimi' ne iletilecek. Burada da ihtiyaçlara yönelik projeler üretilecek. Her birimde 3 kişi görevlendirilecek."

No comments: