Saturday, December 29, 2007

'Sağlık Karnesi' Yerine Kimlik Numarası Geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik kurumlarında vatandaşı çileden ve kuyruktan kurtaracak bir dizi karar aldıklarını açıkladı. "Sağlık karnesi"ni kaldıracaklarını söyleyen Çelik, hastanın ilaç ve tıbbi malzemelerini de hastanelerin karşılayacağını söyledi.

HÜRRİYET’e yeni yıl uygulamalarını anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, aldıkları bir dizi kararı yarın açıklayacak. Çelik, Padişah 4. Murat benzeri tebdilii kıyafetle sosyal güvenlik kurumlarını denetleyeceğini, özellikle uzun kuyruklara neden olan bürokratik işlemleri yerinde tespit edeceğini söyledi. Çelik, "Başımda kasket, kuyruklara gideceğim, vatandaşın halini görmem lazım. Zaten bir kaç yerde yaptım. Bundan sonra her ay bir kuyruk bitecek, bir sorun çözülecek" dedi. Çelik, yeni döneme ilişkin şu bilgileri verdi:


KİMLİK NO YETERLİ Kuyrukların uzamasına neden olan bazı uygulamaları tespit ettik. Önümüzdeki süreçte bu uygulamalara tek tek son vereceğiz. Sağlık karnesi bunlardan biri. Sağlık karnesi bitenler ya da yeni karne çıkaracak olanların kimliklerinde "TC kimlik numarası" yazıyorsa, karne edinme zorunluluğu kaldırılacak. Hastanelere sadece kimlik ile başvuru yapılabilecek. Bu uygulama 2008 yılı sonuna kadar devam edecek. 2009’dan itibaren de herkese bir manyetik kart verilecek ve bütün işlemler bu kart üzerinden yapılacak.

SARF MALZEMESİ SORUNU Bugüne kadar çağdaş Türkiye’ye yakışmayan manzaralar vardı. Doktor veya hastane yönetimi, hastanın eline reçeteyi veriyor, "Bu bu ilacı veya şu tıbbi malzemeyi, şu marka olarak, git şu eczaneden veya merkezden temin et" diyordu. Hasta veya hasta yakınının o malzemenin bedelini karşılayacak kadar parası cebinde yoksa mağdur oluyordu.

DOKTOR-FİRMA İŞBİRLİĞİ Biz bunun hazırlığını geçen yıl yaptık. 15 Haziran’da yürürlüğe gireceğini hizmet satın aldığımız kurumlara ve hastanelere bildirdik. Ancak o gün gelip çattığında başta üniversite hastaneleri olmak üzere "Hazır değiliz bir süre ertelensin" dediler. Bu uygulama, yolsuzluk ve usulsüzlüklere neden olan, hasta-vatandaş aleyhine gelişen "doktor-firma işbirliği"ne de darbe vuracak.

Tebdili kıyafet denetim

Bakan Faruk Çelik, sağlık kuruluşlarını tebdili kıyafet denetleyeceğini belirtti ve sağlık karnesi yerine TC kimlik numarasının yeterli olacağını söyledi.

2008 kayıtdışı ile mücadele yılı

Bakan Çelik, istihdam paketi ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve önümüzdeki hafta bu konuyu Bakanlar Kurulu’nun gündemine alacaklarını kaydetti. Çelik, paket üzerinde bazı değişikliklere gittiklerini belirtirken, "İşverenlerin istihdam yükünü azaltmanın yanı sıra kayıtdışılığın önlenmesi için de bazı düzenlenmeler yapıyoruz. Örneğin, işverenler çalışanların maaşlarını artık banka aracılığı ile ödeyecek. Bunu yapmayan veya maaşın bir kısmını banka aracılığı ile, bir kısmını elden veren işverene, ödenen maaşın 12 katı kadar ceza verilecek" dedi.

No comments: