Monday, December 31, 2007

AVRUPALI HASTALAR Türk doktora emanet

Türkiye, İngiltere dışında, Hollanda, Belçika ve Almanya’dan da hasta akını bekliyor. Hollanda’da kalp ameliyatı için bir ay sonraya gün verilmesi, Almanya ve Belçika’da ameliyat ve tedavi masraflarının aşırı pahalı olması nedeniyle uzun süredir bu ülkelerdeki sigorta kuruluşlarının da Türkiye’deki bazı hastanelerle görüşme halinde olduğu belirtildi.
Universal Hospital Group (UHG) ve Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, İngiliz yetkililerle yaptıkları görüşme sonrası anlaşma noktasına gelindiğini, imzalanması durumunda, İngiltere’den çok sayıda hasta beklediklerini söyledi.

Ameliyat sırası
İngiltere’den 800 ayrı noktadan alınacak hastaların, başka ülkelerde tedavi olacaklarını vurgulayan Ofluoğlu, kendilerinin Alman, Ege Sağlık ve Universal Hospital Bodrum hastanelerine hasta alımıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını belirtti.
Özel Hastaneler Derneği Genel Sekreteri ve International Hospital Genel Müdürü Yaşar Yıldırım, sosyal devlet yapısı nedeniyle Kuzey Avrupa ülkelerinde bir yıldır bu yönde bir sıkıntı olduğunu bildiklerini söyleyerek, bazı ülkelerle görüştüklerini söyledi. Yıldırım, bu ülkelerde medikal personelin artmaması nedeniyle özellikle ameliyat gereken hastaların biriktiğini sözlerine ekledi.


Özel hastaneler gözde
• Florence Nightingale Hastanesi: Kalp ameliyatı olmak isteyen yabancılar tercih ediyor. Yılda 50’nin üzerinde yabancı hastaya VIP hizmet veriliyor. Bu hastalar ülkelerinden özel uçakla aldırılıp, ameliyat sonrası yine özel uçakla gönderiliyor. Son olarak Arnavutluk Başbakan Yardımcısı by - pass oldu.
• Amerikan Hastanesi: Yabancı hastaların yüzde 5’lik bir payı var. Ekonomik ve güvenilir olması nedeniyle tercih edildiklerini söyleyen hastane yetkilileri, İngiltere’yle görüşüldüğünü, birkaç hastanın görüşmeler sonrasında gönderilerek ameliyat edildiğini bildirdiler.
• Özel Marmara Hastanesi: Özellikle Gürcistanlı hastalar kalp ameliyatı için akın ediyor. Bir yılda 100 Gürcü’ye kalp ameliyatı yapıldı.
• Memorial Hastanesi: Mevcut kapasiteden sağlık turizmi başlaması durumunda 200 yatak daha artırabilecek. Ürdün Milli Takımı’nın menisküs ve ortopedi ameliyatlarının yapıldığı hastaneye, Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Arnavutluk, İsrail, Romanya’dan yılda yaklaşık 300 hasta geliyor.


Ne kadar para, o kadar tedavi!
Kalçasındaki kırık nedeniyle ameliyat olması gereken 1.5 aylık hamile genç kadın, parası olmadığı için hastanede 15 gündür bekletiliyor...
İSMAİL POLAT İstanbul

Buzlanan kaldırımda düşerek kalçasını kıran Melek Dere, Kartal Kaymakamlığı’nın, başhekimliğe "Tedavi masrafları Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanacak" talimatına rağmen 15 günden bu yana ameliyat olacağı günü bekliyor.
Doktor Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniği’nde bekleyen bir çocuk annesi Dere’ye (30), hastane yönetimi 800 milyon liraya ameliyat edileceğini söyledi. Dere’nin annesi Refiye Kalyoncu, Kartal Kaymakamlığı’na başvurarak yeşil kart almak istedi. Yeşil kart işlemlerinin uzun süreceğinin belirtilmesi üzerine Kaymakam Celal Dinçer’den resmi bir yazı alan Kalyoncu, bunu hastaneye teslim etti. Doktorların, 1.5 aylık hamile olan Dere’ye "Parayı getirmezsen ameliyat etmeyiz" dediklerini ileri süren anne Refiye Kalyoncu, "Kaymakamlıktan yazı getirdiğimiz halde kızımı ameliyat etmiyorlar. Hastane görevlileri 250 milyonluk senet imzalattılar. Yine de para bekliyorlar" diye dert yandı.
Başhekim Muzaffer Yıldız ise, genç kadını yeşil kartının çıkması için beklettiklerini belirterek, "Fondan verilen para çok cüzi bir rakam. Bu paranın geri kalanını aile getirmek zorunda. Zaten hastanın ameliyat için acil bir durumu yok" dedi.

No comments: